4 porce
Ingredience
- Filet lososa s kůží
- Sůl
- Pepř
- Olej
- 200 ml hnědého másla
- 1 až 2 lžíce sójové omáčky
- 2 ks šalotky
- 4 lžíce vlašských ořechů
- 1 svazek pažitky
Nejprve zkontrolujeme, jestli ve filetu nezůstaly kosti. Prsty jedeme po mase ryby. Kde ucítíme velkou kost, vytáhneme ji pinzetou. Odkrojíme dvě porce a zbytek filetu dáme do lednice. Porci osolíme a opepříme.
Nakrájený česnek, zázvor a chilli v pánvi orestujeme. Vezmeme si další pánev a rozehřejeme na ní olej. Začneme opékat lososa. Rybou zprvu nehýbeme a nesnažíme se ji od pánve odtrhnout. Po chvíli otočíme.
Mezitím si připravíme ořechové glazé. Nakrájíme šalotku a pažitku. V kastrůlku si rozpustíme hnědé máslo, vsypeme šalotku, pažitku, ořechy a sójovou omáčku. Vše prohřejeme.
Zkontrolujeme, jestli už jsou filety opečené. Pozor, ryba se nesmí péct příliš dlouho, aby nebyla vysušená. Nakonec na talíř naservírujeme filet ryby a přelijeme ho ořechovým glazé.
Zdroj: Pečený losos s ořechovým glazé; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1683-peceny-losos-s-orechovym-glaze/ [On-line 20.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář