Losos v řase Nori
- filet lososa bez kůže
- řasa Nori
- sůl
- mletý pepř
- citronová kůra
Filet lososa bez kůže podélně rozřízneme a použijeme hřbetní část.
Filet položíme na řasu Nori, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry.
Kraje řasy potřeme zlehka vodou, rybu zabalíme, nakrájíme na porce a pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut při 47 °C.
Salsa z jablka a řapíkatého celeru
- zelené jablko
- stonek řapíkatého celeru
- citronová šťáva
- kopr
Jablko i celer nakrájíme na maličké kostičky, zakápneme citronovou šťávou a vmícháme nasekaný kopr.
Marinovaná vařená červená řepa a okurka
- vařená červená řepa
- salátová okurka
Špalíčky či jiné libovolné tvary z řepy a okurky marinujeme v níže uvedeném dresinku. Každou zeleninu marinujeme zvlášť.
Dresink
- vinný ocet
- cukr
- voda
Aioli
- cca 500 ml panenského olivového oleje
- 4 žloutky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- střik vinného octa
- rozmačkaná vařená brambora
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do hmoždíře (nebo mixeru), přidáme dijonskou hořčici, kapku vinného octa, nakrájený stroužek česneku, drtíme a postupně přiléváme olivový olej, tloučkem mícháme až do zhoustnutí. Na závěr vmícháme rozmícháme či vmixujeme vařenou bramboru.
Křenová smetana
Smetanu smícháme s nastrouhaným křenem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Servírujeme pečeného studeného lososa, marinovanou okurku a řepu, salsu, zakysanou smetanu, aioli a pečivo, např. semínkové keksy.
Zdroj: Pečený losos v řase Nori se salsou a marinovanou zeleninou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1471-peceny-losos-v-rase-nori-se-salsou-a-marinovanou-zeleninou/ [On-line 19.08.2014]
Poslední tip, trik či komentář