- 500 g uzeného halibuta
1 l smetany ke šlehání
17 g želatiny
olej s příchutí lanýžů
sůl
bílý pepř
na šafránovou omáčku:
- 300 ml bílého vína
2 šalotky
200 g crème fraîche
0,25 g šafránu
citron
sůl
bílý pepř
Polovinu smetany zlehka zahřejeme, vložíme do ní halibuta a dohladka rozmixujeme. Osolíme, opepříme, zakápneme trochou oleje s příchutí lanýžů, vmícháme rozpuštěnou želatinu a postupně i druhou polovinu smetany, kterou jsme předem vyšlehali. Pěnu vlijeme do nádoby vyložené potravinářskou fólií, dáme do chladu, a než ztuhne, připravíme si šafránovou omáčku. Do vychlazeného vína, které jsme předem vařili se šalotkou tak dlouho, až se obsah zredukoval na třetinu, vmícháme crème fraîche a šafrán. Chceme-li ovšem intenzivnější chuť, přidáme šafrán už do horkého zredukovaného vína. Na závěr omáčku ochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a můžeme podávat. Nejlépe s pěnou z halibuta, kterou jsme po ztuhnutí nakrájeli na kostky a ozdobili rukolou, vařenou karotkou a čerstvě namletým černým pepřem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/286-pena-z-halibuta-se-safranovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář