Na bílý piškotový korpus:
- 6 vajíček
- 12 dkg krystalovéhocukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 6 polévkových lžic mouky
- ½ polévkové lžíce prášku do pečiva
- meruňková zavařenina
Na kakaový piškotový korpus:
- 12 vajíček
- 12 dkg krystalového cukru
- 10 dkg kakaového prášku
- 1 citron
- 5 dkg másla
- 12 dkg mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 pomeranč
Krém:
- 3 dl mléka
- 10 dkg krystalového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
- ½ litru smetany
Rozbijeme si šest vajíček a oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 2 polévkové lžíce cukru a ušleháme z nich tuhý sníh.
Vaječné žloutky smícháme se zbylými 4 polévkovými lžícemi cukru, potom k nim přisypeme vanilkový cukr a nastrouháme do nich citronovou i pomerančovou kůru. K takto vzniklé hmotě přilijeme sníh ušlehaný z bílků. Vsypeme do ní také mouchu smíchanou s práškem do pečiva a krouživými pohyby těsto dobře promícháme.
Nakonec hmotu vlijeme do pekáče vymazaného olejem a vysypaného moukou a destičkou na sníh ji roztahujeme, až z ní vytvarujeme obdélník. Piškot pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Až se upeče, zavineme piškot do čisté utěrky a necháme jej vychladnout.
Přípravu krému začneme ohříváním mléka. Jakmile začne vřít, vsypeme do mléka 10 dkg krystalového cukru a zahustíme pudingovým práškem, který jsme si předem do hladka rozmíchali ve studené vodě. Potom krém dáme stranou, aby vychladl.
Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a uložíme si ji do chladničky pro pozdější použití.
Ke kakaovému piškotu budeme potřebovat 12 vajíček, oddělíme žloutky od bílků, načež z bílků smíchaných s trochou cukru – stejně jako při výrobě předchozího piškotu – ušleháme tuhý sníh.
Do vaječných žloutků přimícháme krystalový cukr a kakao. K tomu přistrouháme citronovou a pomerančovou kůru, načež přidáme rozpuštěné máslo, které však už nesmí být horké. Přidáme mouku a prášek do pečiva a vše rozmícháme do hladka. Kdyby byla hmota v důsledku přidání kakaového prášku příliš suchá, můžeme ji mírně rozředit několika kapkami vody.
Kakaový piškotový základ rozdělíme na dvě poloviny a ke každé z nich přimícháme sníh ušlehaný z bílků, rovněž rozdělený na dvě stejné části. Poté, co jsme do obou porcí hmoty přimíchali sníh, nalijeme je do dvou pekáčů a destičkou na sníh je roztahujeme, abychom z těsta vytvarovali obdélníky.
Pokud máme horkovzdušnou troubu, můžeme oba piškoty péci najednou, pokud nemáme, vkládejme do trouby každý pekáč zvlášť a pečme piškoty jeden po druhém. Pečeme je při teplotě 180 °C.
Když jsou piškoty pěkně upečené, můžeme začít sestavovat definitivní podobu zákusku.
Šlehačku smícháme s vychladlým pudingem.
Zavinutý světlý piškot vyjmeme z utěrky, vyždímáme, ale opatrně, aby se nám piškot nerozlomil, a potřeme jej meruňkovou zavařeninou. Potom jej těsně svineme a rozkrájíme na řezy. Takových řezů budeme potřebovat asi tolik, abychom jimi mohli zcela pokrýt kakaový piškotový korpus.
Jeden kakaový plát položíme na pekáč a potřeme jej polovinou vanilkového krému. Rozložíme na něm piškotové rolády, na ty přijde další vrstva krému a nakonec vše přikryjeme druhým plátem kakaového piškotu.
Hotovou piškotovou kreaci vložíme alespoň na hodinu do chladničky. Před podáváním ji pak rozkrájíme na kostky, které posypeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3895
Poslední tip, trik či komentář