reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Piškot s piškotem

Na bílý piškotový korpus:

  • 6 vajíček
  • 12 dkg krystalovéhocukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 6 polévkových lžic mouky
  • ½ polévkové lžíce prášku do pečiva
  • meruňková zavařenina

Na kakaový piškotový korpus:

  • 12 vajíček
  • 12 dkg krystalového cukru
  • 10 dkg kakaového prášku
  • 1 citron
  • 5 dkg másla
  • 12 dkg mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 pomeranč

Krém:

  • 3 dl mléka
  • 10 dkg krystalového cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
  • ½ litru smetany

Rozbijeme si šest vajíček a oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 2 polévkové lžíce cukru a ušleháme z nich tuhý sníh.

Vaječné žloutky smícháme se zbylými 4 polévkovými lžícemi cukru, potom k nim přisypeme vanilkový cukr a nastrouháme do nich citronovou i pomerančovou kůru. K takto vzniklé hmotě přilijeme sníh ušlehaný z bílků. Vsypeme do ní také mouchu smíchanou s práškem do pečiva a krouživými pohyby těsto dobře promícháme.

Nakonec hmotu vlijeme do pekáče vymazaného olejem a vysypaného moukou a destičkou na sníh ji roztahujeme, až z ní vytvarujeme obdélník. Piškot pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Až se upeče, zavineme piškot do čisté utěrky a necháme jej vychladnout.

Přípravu krému začneme ohříváním mléka. Jakmile začne vřít, vsypeme do mléka 10 dkg krystalového cukru a zahustíme pudingovým práškem, který jsme si předem do hladka rozmíchali ve studené vodě. Potom krém dáme stranou, aby vychladl.

Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a uložíme si ji do chladničky pro pozdější použití.

Ke kakaovému piškotu budeme potřebovat 12 vajíček, oddělíme žloutky od bílků, načež z bílků smíchaných s trochou cukru – stejně jako při výrobě předchozího piškotu – ušleháme tuhý sníh.

Do vaječných žloutků přimícháme krystalový cukr a kakao. K tomu přistrouháme citronovou a pomerančovou kůru, načež přidáme rozpuštěné máslo, které však už nesmí být horké. Přidáme mouku a prášek do pečiva a vše rozmícháme do hladka. Kdyby byla hmota v důsledku přidání kakaového prášku příliš suchá, můžeme ji mírně rozředit několika kapkami vody.

Kakaový piškotový základ rozdělíme na dvě poloviny a ke každé z nich přimícháme sníh ušlehaný z bílků, rovněž rozdělený na dvě stejné části. Poté, co jsme do obou porcí hmoty přimíchali sníh, nalijeme je do dvou pekáčů a destičkou na sníh je roztahujeme, abychom z těsta vytvarovali obdélníky.

Pokud máme horkovzdušnou troubu, můžeme oba piškoty péci najednou, pokud nemáme, vkládejme do trouby každý pekáč zvlášť a pečme piškoty jeden po druhém. Pečeme je při teplotě 180 °C.

Když jsou piškoty pěkně upečené, můžeme začít sestavovat definitivní podobu zákusku.

Šlehačku smícháme s vychladlým pudingem.

Zavinutý světlý piškot vyjmeme z utěrky, vyždímáme, ale opatrně, aby se nám piškot nerozlomil, a potřeme jej meruňkovou zavařeninou. Potom jej těsně svineme a rozkrájíme na řezy. Takových řezů budeme potřebovat asi tolik, abychom jimi mohli zcela pokrýt kakaový piškotový korpus.

Jeden kakaový plát položíme na pekáč a potřeme jej polovinou vanilkového krému. Rozložíme na něm piškotové rolády, na ty přijde další vrstva krému a nakonec vše přikryjeme druhým plátem kakaového piškotu.

Hotovou piškotovou kreaci vložíme alespoň na hodinu do chladničky. Před podáváním ji pak rozkrájíme na kostky, které posypeme práškovým cukrem.

Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3895

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.