24 kousků:
- 5 vajec
- špetka soli
- 115 g cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 50 g hladké mouky
- 50 g bramborové škrobové moučky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g nugátu
- 3 lžíce instantní kávy
- 1 smetany na šlehání
- 3 ztužovače do šlehačky
- 2 lžičky kakaa
Bílky vyšleháme se špetkou soli a lžičkou studené vody na pevný sníh. Před došleháním přidáme 75 g cukru a 1 vanilkový cukr. Do sněhu lehce vmícháme žloutky společně s prosátou směsí hladké mouky, škrobu a kypřícího prášku. Těsto rozetřeme na pečicí papír na plechu a v mírně předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Vychladlý piškot podélně rozkrojíme. Spodní díl potřeme nugátem, který předtím necháme mírně rozpustit ve vodní lázni.
Do 700 ml šlehačky vmícháme 3 lžíce instantní kávy, přidáme ztužovače, dále 30 g cukru a ušleháme. Kávovou hmotu rozetřeme na nugátovou vrstvu a zakryjeme vrchním piškotovým plátem. Nakonec ušleháme zbylou šlehačku s 10 g cukru a potřeme horní plát (část šlehačky lze odložit na ozdobení).
Dezert posypeme kakaem a dáme chladit. Pak jej rozkrájíme na řezy a ozdobíme šlehačkou, případně i kouskem čokolády.
Poslední tip, trik či komentář