Těsto na 4 porce
- 2,5 dl vlažné vody
- 10 g čerstvého droždí
- ½ kg hladké mouky
- na špičku nože soli
- 4 lžíce olivového oleje
- polohrubá mouka na podsypání
Náplň na 1 porci pizzy Margherita
- 80 g drcených rajčat
- 80 g mozzarelly
- lístky čerstvé bazalky
- olivový olej
Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme mouku, sůl, olej a zbytek vody. Vypracujeme hladké těsto, hněteme dostatečně dlouho (15 minut).
Těsto rozdělíme na 4 části, vytvarujeme bochánky, které potřeme olejem, překryjeme folií, aby těsto neoschlo a necháme při pokojové teplotě 1 hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C. Rozpálíme si předem i plech, který do trouby vložíme obráceně – „vzhůru nohama“, abychom na něj pak mohli rychle pizzu položit, upéct ji i sejmout. Takto simulujeme rozpálenou pec.
Z těsta vytvarujeme (vytáhneme) placku, při zpracování používáme polohrubou mouku, kterou potřeme drcenými rajčaty, poklademe plátky mozzarelly, zakápneme olejem a pečeme podle výšky těsta a výkonnosti trouby 7−10 minut dozlatova a dokřupava. Ihned ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Zdroj: Pizza; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1237-pizza/ [On-line 13.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář