Tukové těsto
- 100 g hladké mouky
- 250 g másla
Při pokojové teplotě změklé máslo důkladně smícháme a propracujeme s moukou, vytvarujeme do čtverce – kostky, zabalíme do folie či mikrotenového sáčku a dáme do lednice ztuhnout.
Kynuté těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- asi 125 ml mléka
- 2 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme vejce a žloutek, osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku.
Necháme kynout asi hodinu, během kynutí dvakrát promísíme.
Náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce bramborového škrobu
- krupicový cukr podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- švestky
- vejce na potření
Tvaroh smícháme se škrobem a oběma cukry. Sladíme podle chuti.
Švestky vypeckujeme tak, že nám švestička zůstane nerozpůlená.
Vejce vidličkou vyšleháme.
Nyní máme vše nachystané a můžeme se pustit do finalizace těsta, tvarování a plnění koláčků.
Jsou různé způsoby překládání a rozvalování, uvádíme jeden z nich:
Na pomoučeném vále lehce vyválíme kynuté těsto na placku. Doprostřed placky vložíme připravenou tukovou kostku. Těsto složíme ze čtyř stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a lehce rozválíme. Pak překládáme třikrát na šířku a třikrát na délku a balíček těsta dáme na chvíli odležet do chladna. Toto překládání a rozvalování opakujeme třikrát a pak těsto definitivně rozválíme. Nakrájíme čtverce, do středu dáme tvarohovou nádivku, vložíme rozevřenou švestku slupkou dolů, špičky čtverců spojíme a stiskneme. Koláčky potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Zdroj: Plundrové koláče s tvarohem a švestkami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1324-plundrove-kolace-s-tvarohem-a-svestkami/ [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář