4 porce
- 800 g nízkého roštěnce s tukovou vrstvou
- sůl
- mletý zázvor
- mletá sladká paprika
- 150 ml 12° piva
- olej
- sádlo
- 400 g cibule
- 100 g rajského protlaku
- hovězí vývar
příloha
- bramborová kaše
na podávání
- 4 rajčata
- 4 žampiony
- 4 koktejlové párečky
- lyonská cibule
Maso nakrájíme na 200g plátky, které na několika místech nařízneme, z jedné strany naklepeme, lehce osolíme, poprášíme mletým zázvorem a mletou paprikou. Pokapeme pivem, olejem, vetřeme do masa a v lednici necháme alespoň 4 hodiny odležet.
Na rozpálené pánvi na oleji maso zprudka opečeme, nejdříve naklepanou stranou, jakmile se „zatáhne“, otočíme, vyjmeme a ponecháme stranou.
Výpek po mase zalijeme horkou vodou, odvaříme a uchováme.
V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, zarestujeme rajský protlak, mletou sladkou papriku, zalijeme hovězím vývarem, výpekem, vložíme roštěnky, přilijeme pivo, přiklopíme a dusíme doměkka, cca 1−1,5 hodiny.
Porci masa podáváme s bramborovou kaší, omáčkou, zdobíme žampiony, rajčaty, lyonskou cibulí (úprava viz níže) a opečenými masovými párečky.
Tomatové concasse Expo 58:
Z rajčátek odstraníme „bubáka“ po stopce, slupku na špičce zlehka nařízneme do křížku. Takto připravená rajčátka vložíme do vroucí vody asi na 20 vteřin, vyjmeme, ihned vložíme do studené vody (nejlépe s ledem). Rajčata rozpůlíme, pomocí prstů vymáčkneme semínka. Půlky rajčátek vložíme do utěrky a dobře utáhneme. Tímto způsobem vytvoříme pěkné kuličky.
Žampiony:
Žampiony oloupeme, případně ozdobně vykrájíme, vložíme do vroucí vody s citronovou šťávou, povaříme 2−3 minuty a zchladíme.
Lyonská cibule:
Cibuli nakrájíme najemno na půlkolečka, vložíme do trochy vařící vody (cibule není celá ponořená), zalijeme bílým vínem, osolíme, zakryjeme poklicí a podusíme na skus.
Zdroj: Plzeňský karbonát; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1429-plzensky-karbonat/6 [On-line 17.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář