reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Plzeňský karbonát

4 porce

  • 800 g nízkého roštěnce s tukovou vrstvou
  • sůl
  • mletý zázvor
  • mletá sladká paprika
  • 150 ml 12° piva
  • olej
  • sádlo
  • 400 g cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • hovězí vývar

příloha

  • bramborová kaše

na podávání

  • 4 rajčata
  • 4 žampiony
  • 4 koktejlové párečky
  • lyonská cibule

Maso nakrájíme na 200g plátky, které na několika místech nařízneme, z jedné strany naklepeme, lehce osolíme, poprášíme mletým zázvorem a mletou paprikou. Pokapeme pivem, olejem, vetřeme do masa a v lednici necháme alespoň 4 hodiny odležet.

Na rozpálené pánvi na oleji maso zprudka opečeme, nejdříve naklepanou stranou, jakmile se „zatáhne“, otočíme, vyjmeme a ponecháme stranou.
Výpek po mase zalijeme horkou vodou, odvaříme a uchováme.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, zarestujeme rajský protlak, mletou sladkou papriku, zalijeme hovězím vývarem, výpekem, vložíme roštěnky, přilijeme pivo, přiklopíme a dusíme doměkka, cca 1−1,5 hodiny.

Porci masa podáváme s bramborovou kaší, omáčkou, zdobíme žampiony, rajčaty, lyonskou cibulí (úprava viz níže) a opečenými masovými párečky.

Tomatové concasse Expo 58:

Z rajčátek odstraníme „bubáka“ po stopce, slupku na špičce zlehka nařízneme do křížku. Takto připravená rajčátka vložíme do vroucí vody asi na 20 vteřin, vyjmeme, ihned vložíme do studené vody (nejlépe s ledem). Rajčata rozpůlíme, pomocí prstů vymáčkneme semínka. Půlky rajčátek vložíme do utěrky a dobře utáhneme. Tímto způsobem vytvoříme pěkné kuličky.

Žampiony:

Žampiony oloupeme, případně ozdobně vykrájíme, vložíme do vroucí vody s citronovou šťávou, povaříme 2−3 minuty a zchladíme.

Lyonská cibule:

Cibuli nakrájíme najemno na půlkolečka, vložíme do trochy vařící vody (cibule není celá ponořená), zalijeme bílým vínem, osolíme, zakryjeme poklicí a podusíme na skus.

Zdroj: Plzeňský karbonát; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1429-plzensky-karbonat/6 [On-line 17.05.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.