reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Polévka z červené řepy

Pro 4 osoby si připravíme:

  • 500 g červené řepy
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule šalotky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžičku nasekané petrželové natě
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 150 ml zakysané smetany

Červené řepy důkladně omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a neoloupané dáme do hrnce s horkou vodou. Přidáme kmín a vaříme pod pokličkou asi 45 minut doměkka (záleží ovšem na velikosti řepy – větší bulvy vaříme až hodinu). Pak je rychle ochladíme ve studené vodě, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájené šalotky a necháme zesklovatět. Přidáme kostičky řepy, krátce je orestujeme. Pak přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme zhruba 10 minut. Poté stáhneme z plotýnky a rozmixujeme ručním mixérem.
Hrnec s polévkou vrátíme na sporák a za stálého míchání přidáme petrželku, citrónovou šťávu a ochutíme solí a mletým pepřem. Jednotlivé porce zjemníme na talířích několika lžičkami zakysané smetany.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.