Pro 4 osoby si připravíme:
- 500 g červené řepy
- 1 lžičku kmínu
- 2 lžíce másla
- 2 cibule šalotky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžičku nasekané petrželové natě
- šťávu z ½ citronu
- sůl
- černý mletý pepř
- 150 ml zakysané smetany
Červené řepy důkladně omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a neoloupané dáme do hrnce s horkou vodou. Přidáme kmín a vaříme pod pokličkou asi 45 minut doměkka (záleží ovšem na velikosti řepy – větší bulvy vaříme až hodinu). Pak je rychle ochladíme ve studené vodě, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájené šalotky a necháme zesklovatět. Přidáme kostičky řepy, krátce je orestujeme. Pak přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme zhruba 10 minut. Poté stáhneme z plotýnky a rozmixujeme ručním mixérem.
Hrnec s polévkou vrátíme na sporák a za stálého míchání přidáme petrželku, citrónovou šťávu a ochutíme solí a mletým pepřem. Jednotlivé porce zjemníme na talířích několika lžičkami zakysané smetany.
Poslední tip, trik či komentář