Suroviny
Pečivo:
- hladká nebo polohrubá mouka 750 g
- sůl
- droždí
- vlažné mléko 250 ml
- cukr
- olej 5-7 lžic
- škvarky
- sezamová nebo lněná semínka
Květáková pomazánka:
- uvařený květák 1/2
- větší tavený sýr 1 ks
- majoránka
- sůl
- pepř
- změklé máslo
- malá červená cibule 1 ks
„sloní žrádlo“:
- měkký salám 100 g
- kyselá okurka 1 ks
- červená cibule 1 ks
- majonéza několik lžic
- kečup 2 lžíce
- hořčice 2 lžíce
- sůl
- pepř 1 lžička
- olej 1 lžička
- ocet 1 lžička
- cukr 1 lžička
- worcester
Tuńáková:
- tuňák 1 plechovka
- malá majonéza 1 ks
- červená cibule 1/2
- sůl
- pepř
Květák si předem uvaříme doměkka a necháme jej vychladnout. Pak ho rozmačkáme a smícháme s dalšími uvedenými surovinami, stejně jako u dalších dvou pomazánek.
Tekuté a sypké přísady na „sloní žrádlo“ si na pánvičce zahřejeme, ale nesmí se vařit! Salám, okurku a cibuli rozsekáme v robotu, smícháme s majonézou a vychladlou kořeněnou směsí, kterou jsme si vyrobili. Všechny hotové pomazánky včetně tuňákové dáme vychladit a rozležet do lednice.
Pečivo: Na kvásek sůl zamíchat do mouky, potom v hrnečku smíchat trošku cukru, droždí a vlažného mléka. Až kvásek vzejde, zamíchat s moukou, rovnou přidat olej a zadělat těsto; pokud je těsto hodně hutné, tak se může přidat mléko nebo vlažná voda. Těsto necháme kynout 45 minut, potom je promícháme a opět dáme vykynout. Odleželé těsto rozdělíme na tři části a do dvou přimícháme ingredience dle libosti (semínka, škvarky). Pak pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která potřeme trochou vody smíchané s olejem a solí a pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.
Zdroj: Pomazánky s pečivem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pomazanky-s-pecivem [On-line 27.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář