4 porce
- 600 g bílé tresky
- 200 ml bílého vína
- 300 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 bobkové listy
- snítka petrželky
- sůl (nejlépe maldonská)
Do kastrolu nalijeme víno, vodu, olivový olej, přidáme bobkové listy, snítku petrželky a osolíme. Rybí várku chvilku zavaříme, aby koření pustilo vůni, vložíme porce tresky a přiklopené táhneme těsně pod bodem varu, až je treska hotová.
Hotovou tresku vyjmeme, necháme okapat, osolíme maldonskou solí, přelijeme česnekovým máslem, posypeme strouhankou s dýňovým semínkem a doplníme zeleninou (viz níže).
Česnekovo-petrželkové máslo
- 120 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka plocholisté petrželky
- 1 lžička celého růžového pepře
- špetka soli
Máslo přepustíme, vmícháme růžový pepř, nasekaný česnek a petrželku, trochu soli.
Na posypání
- 30 g panko strouhanky
- 30 g dýňových semínek
Dýňové semínko opražíme nasucho, přidáme strouhanku, opražíme a odstavíme.
Pečená kořenová zelenina
- 3 mrkve
- 2 petržele
- ½ malého celeru
- 2 lžičky kari
- olivový olej
- sůl
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, osolíme, ochutíme kari a olivovým olejem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Zdroj: Pošírovaná treska s česnekovo-petrželkovým máslem a pečenou kořenovou zeleninou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1775-posirovana-treska-s-cesnekovo-petrzelkovym-maslem-a-pecenou-korenovou-zeleninou/ [On-line 18.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář