6 porcí
- 6 porcí z filetu lososa po 180 g
- 150 g hrubé mořské soli
- 150 g krystalového cukru
Rybí várka
- rybí vývar
- snítka estragonu
- bílé víno
- maldonská sůl
Porce lososa necháme proležet ve směsi cukru a soli 30−40 minut. Poté od cukru a soli očistíme. Sůl s cukrem vytáhne z ryby vodu, maso se stáhne, dobře se připravuje a skvěle chutná.
Do kastrůlku nebo vyšší pánve vlijeme rybí vývar, bílé víno, přidáme snítku estragonu a svaříme. Do várky vložíme porce lososa, odstavíme a necháme 5 minut stát. Na talíři přeléváme rybu maltézskou omáčkou a podáváme s chuťově jemnými přílohami.
Maltézská omáčka
- 3 žloutky
- sůl
- špetka cayenského pepře
- 4 lžíce rybího vývaru
- 200 g přepuštěného másla
- 1 oranžový pomeranč
- 1 pomeranč s červenou dužinou
Z pomerančů okrájíme kůru a vykrájíme filetky – plátky dužiny. Ze skeletu citrusů vymačkáme šťávu.
V plechové misce nad vodní lázní vyšleháme bez ustání žloutky s rybím vývarem a šťávou z pomerančů, ochutíme solí, pepřem. Jakmile začne směs houstnout, přiléváme a vešleháváme vlažné máslo. Vymícháme v krémovou omáčku, vložíme plátky pomerančů a ihned podáváme – omáčku přeléváme přes lososa.
Skořicová dýně s bulgurem
- 1 malá dýně Hokkaidó
- olivový olej
- skořice
- sůl
- rozinky máčené v madeirském víně
- tepelně upravený bulgur
Omytou dýni (z dýně Hokkaidó nemusíme odstraňovat slupku) nakrájíme na kostky, opečeme na oleji, ochutíme skořicí, solí, přidáme rozinky, podlijeme vínem, krátce podusíme. Na závěr vmícháme bulgur a podáváme.
Zdroj: Pošírovaný losos s maltézskou omáčkou a skořicovou dýní s bulgurem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1521-posirovany-losos-s-maltezskou-omackou-a-skoricovou-dyni-s-bulgurem/ [On-line 06.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář