reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pošírovaný losos s maltézskou omáčkou a skořicovou dýní s bulgurem

6 porcí

  • 6 porcí z filetu lososa po 180 g
  • 150 g hrubé mořské soli
  • 150 g krystalového cukru

Rybí várka

  • rybí vývar
  • snítka estragonu
  • bílé víno
  • maldonská sůl

Porce lososa necháme proležet ve směsi cukru a soli 30−40 minut. Poté od cukru a soli očistíme. Sůl s cukrem vytáhne z ryby vodu, maso se stáhne, dobře se připravuje a skvěle chutná.

Do kastrůlku nebo vyšší pánve vlijeme rybí vývar, bílé víno, přidáme snítku estragonu a svaříme. Do várky vložíme porce lososa, odstavíme a necháme 5 minut stát. Na talíři přeléváme rybu maltézskou omáčkou a podáváme s chuťově jemnými přílohami.

Maltézská omáčka

  • 3 žloutky
  • sůl
  • špetka cayenského pepře
  • 4 lžíce rybího vývaru
  • 200 g přepuštěného másla
  • 1 oranžový pomeranč
  • 1 pomeranč s červenou dužinou

Z pomerančů okrájíme kůru a vykrájíme filetky – plátky dužiny. Ze skeletu citrusů vymačkáme šťávu.

V plechové misce nad vodní lázní vyšleháme bez ustání žloutky s rybím vývarem a šťávou z pomerančů, ochutíme solí, pepřem. Jakmile začne směs houstnout, přiléváme a vešleháváme vlažné máslo. Vymícháme v krémovou omáčku, vložíme plátky pomerančů a ihned podáváme – omáčku přeléváme přes lososa.

Skořicová dýně s bulgurem

  • 1 malá dýně Hokkaidó
  • olivový olej
  • skořice
  • sůl
  • rozinky máčené v madeirském víně
  • tepelně upravený bulgur

Omytou dýni (z dýně Hokkaidó nemusíme odstraňovat slupku) nakrájíme na kostky, opečeme na oleji, ochutíme skořicí, solí, přidáme rozinky, podlijeme vínem, krátce podusíme. Na závěr vmícháme bulgur a podáváme.

Zdroj: Pošírovaný losos s maltézskou omáčkou a skořicovou dýní s bulgurem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1521-posirovany-losos-s-maltezskou-omackou-a-skoricovou-dyni-s-bulgurem/  [On-line 06.12.2014]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


čtyři + 3 =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.