Pro 4 osoby si připravíme:
- 40 ml oleje
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 1 menší cibuli
- 1 lžičku cukru
- 1 citron
- špetku tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 50 g švestkových povidel
- 200 ml zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl
- 20 ml octa
- 1 lžíce mandlových lupínků
- 600 g kachních prsíček
Očistíme a na plátky nakrájíme mrkev, petržel a celer. Všechnu zeleninu osmahneme na tuku a pak přidáme kolečka cibule a cukr. Nakonec do kastrolu vložíme citron nakrájený na plátky, přidáme rozdrcené koření, rajčatový protlak a švestková povidla, zalijeme vývarem a vaříme.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Přidáme ji do povařeného základu, dobře rozšleháme, dochutíme solí a octem, popřípadě přisladíme a za stálého míchání vaříme nejméně 20 minut.
Mandlové lupínky orestujeme nasucho na pánvi. Povidlovou omáčku propasírujeme přes síto.
Do omáčky přidáme orestované mandlové lupínky a ještě krátce povaříme. Podáváme ji například k pečeným kachním prsíčkům nebo i ke zvěřině či jinému masu.
Poslední tip, trik či komentář