reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Povidlovo-makoví ježci

asi 42 ks

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Povidlovo-maková náplň

  • 250 g švestkových povidel
  • 100 g mletého máku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • rum

Na obalení

  • sníh ze dvou bílků
  • 100 g mandlových plátků
  • moučkový a vanilkový cukr

Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a solí, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odležet.
Mezitím si přichystáme náplň – smícháme povidla s mletým mákem, cukrem, kořením a trochou rumu. S povidly se nám musí dobře pracovat – nesmí být řídká.
Těsto si rozdělíme na dvě části, vyválíme dotenka na asi 2 mm, rádýlkem krájíme čtverce 7 × 7 cm, klademe kopečky povidel, dobře zabalíme do tvaru malých měšců. Na vále necháme odpočinout a ušleháme sníh z bílků.
Špičky měšců máčíme ve sněhu a obalujeme v mandlích.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170 °C 15−20 minut dorůžova.
Teplé ježky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Zdroj: Povidlovo-makoví ježci; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1161 [On-line 07.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.