4 porce
1 křepelka
- 100 g kuřecích prsou
- 50 ml 33 % smetany
- 1 kostka ledu
- 100 g husích jater
- sůl
- mletý pepř
- 8 špenátových lístků
- 100 ml bešamelu
- 1 g želatiny
na podávání
- hruškové ragú
Křepelku vykostíme a rozkrojíme podélně napůl. Každou půlku ztvarujeme do celistvého tvaru a přes folii zlehka naklepeme. Maso osolíme a opepříme a položíme ho na dostatečně velké kusy folie tak, abychom jej pak mohli s náplní zabalit.
Kostky silně podchlazených (až téměř zmrzlých) kuřecích prsou vyšleháme v kutru se smetanou v hladkou fáš. Během šlehání fáš osolíme, opepříme a přidáme kostku ledu (pomůže nám směs dobře vyputovat).
Fáš natřeme na obě poloviny křepelčích plátků.
Husí játra rozdělíme na dvě části, osolíme, opepříme, zabalíme do předem spařených, zchlazených a vymačkaných špenátových lístků. Vložíme je do středu křepelčích půlek, maso ze všech stran převineme a pomocí folie vytvoříme pralinku a dobře utáhneme (vznikne nám jakýsi měšec). Pralinku zabalíme ještě do dvojitého alobalu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 90 °C 20 minut.
Vychlazenou pralinku přeléváme želatinovým bešamelem – do teplého bešamelu vmícháme nabobtnalou želatinu. Když směs začne želírovat, přelijeme jí pralinku, vložíme do lednice a necháme dobře ztuhnout.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-01.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=744
Poslední tip, trik či komentář