2−4 porce
- 2 pstruzi
- hladká mouka
- sůl
- přepuštěné máslo
- 2 šalotky
- 150 ml bílého vína
- 1 citron
- petrželka
příloha
- vařené brambůrky
- petrželka
- máslo
Z očištěných, šupinek zbavených pstruhů zkrojíme filety. Kostru a odřezky použijeme na rybí vývar.
Filety obalíme v mouce smíchané se solí, mouku oklepneme a filátka pozvolna opékáme na přepuštěném másle* z obou stran. Pečeme nejprve kůží dolů. Rybu vyjmeme na savý papír.
Do máslového výpeku po rybě ihned vložíme nadrobno nasekanou šalotku a krátce zpěníme, pouze dosklovata, zalijeme vínem a zredukujeme.
Pstruha podáváme přelitého omáčkou, doplníme kouskem citronu, petrželky, jako přílohu doporučujeme vařené brambůrky opečené na másle s petrželkou.
* Máslo (82 % tuku) pozvolna zahříváme, odebíráme tvořící se pěnu. Když je máslo zlatavě čiré a na dně se začnou tvořit malé hnědé tečky, odstavíme a slijeme přes plátýnko do jiné nádoby. Takto získáme čistý, oříškově vonící tuk.
Zdroj: Pstruh Meunière; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1428-pstruh-meunicre/ [On-line 17.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář