4 porce
- 2 pstruzi
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- sůl
Ze pstruhů vykrojíme čtyři filátka. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme rozmáčknuté stroužky česneku, snítky tymiánu a pstruhy kůží dolů. Pečeme pozvolna, neobracíme, na závěr osolíme. Pstruha podáváme v hlubokém talíři, vkládáme ho do horkého špenátového krému, doplníme smetanovým sýrem cottage s pažitkou a brambůrky opečenými na másle (viz níže).
Špenátový krém
- 30 g másla
- 1 šalotka
- 250 ml smetany
- sůl
- 200 g mladého špenátu
- 200 g vařené pohanky
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zalijeme smetanou, osolíme a necháme přejít varem. Poté vmícháme špenát, rozmixujeme do hladkého krému a vmícháme vařenou pohanku.
Na podávání
- cottage s pažitkou
- brambory vařené ve slupce
- máslo
- muškátový oříšek
- sůl
Cottage smícháme s nasekanou pažitkou. Brambůrky, pokud máme rané, neloupeme, jen rozmáčkneme nebo nakrájíme na půl, opečeme na másle a dochutíme muškátovým oříškem a solí.
Zdroj: Pstruh se špenátovým krémem, pohankou a pažitkovým cottage; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1717-pstruh-se-spenatovym-kremem-pohankou-a-pazitkovym-cottage/ [On-line 28.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář