reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jihočeský pivní štrůdl

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 300 g hladké mouky + mouka na zahuštění a podsypání
  • špetka soli
  • 100 ml světlého 10° piva
  • 1 vejce na potření

Mouku vsypeme do mísy, rozkrájíme v ní povolené máslo, osolíme přilijeme pivo a zpracujeme těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáváme mouku. Hladké, dobře propracované těsto zabalíme do folie, vložíme do lednice a připravíme náplně – viz níže.

Odleželé a vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme placky (podle potřeby podsypáváme moukou), které potřeme nejprve povidly a následně ochuceným tvarohem. Zabalíme do šišky („nohavice“) a otočíme na plech vyložený pečicí papírem spojem dolů.

Štrůdly potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme ve vyhřáté troubě na 170−180 °C asi 40 minut dozlatova.

Tvarohová náplň

  • 750 g tučného tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra

Tučný tvaroh, pokud máme z vaničky, necháme důkladně odkapat nebo v plátýnku vymačkáme. Smícháme ho s vanilkovým a třtinovým cukrem, vejci a citronovou kůrou.

Povidlová náplň

  • švestková povidla
  • 2 cl rumu
  • citronová šťáva
  • skořice

Povidla promícháme s rumem, citronovou šťávou a špetkou skořice.

Zdroj: Jihočeský pivní štrůdl; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1716-jihocesky-pivni-strudl/  [On-line 28.05.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.