reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pstruzi na víně nadívaní bylinkami a pečená zelenina

Suroviny:

  • 4 pstruzi, očištění a vykuchaní
  • sůl
  • 2 citrony
  • asi 4 velké snítky tymiánu
  • dvě velké hrsti hladkolisté petržele
  • 100 g másla
  • 1 -2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína

Suroviny na pečenou zeleninu:

  • 1 malý lilek
  • 1 menší žlutá cuketa
  • 1 menší zelená cuketa
  • 1 -2 červené papriky (kapie)
  • 1 velká červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 menší žampiony
  • 4 malá rajčátka
  • velká hrst směsi bylin (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj nebo jen část)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikovéo octa, nemusí být
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Postup: omyté pstruhy osušte papírovou utěrkou vně i zevnitř. Ostrým nožem dělejte na bocích pstruhů několik mělčích zářezů. Pstruhy vně i uvnitř osolte. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, smíchejte ji s nasekaným tymiánem a petrželí, většinou másla, česnek prolisujte a vmíchejte také do směsi. Touto směsí vyplňte dutinu uvnitř ryb. a vetřete do nich také část bylinkové směsi do zářezů ryb. Troubu rozpalte na 180°C, do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v troubě rozpustit, pak přidejte pstruhy a okolo rozložte klínky z druhého citronu. Dejte péct na 10 minut, pak je přelijte vínem a ještě pstruhy pečlivě přelijte šťávou a pečte dalších asi 10 minut, dokud nejsou pstruzi upečení.

Postup salát: lilek a cukety omyjte, odřízněte z nich stopky a nakrájejte je na kusy zhruba velikosti většího sousta – plátky nebo špalíčky. Papriky rozpulte zbavte semen a nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na klínky, stroužky česneku rozpulte. Jarní cibuli nakrájejte na špalíky, žampiony oloupejte, rozpulte a rozkrojte i rajčátka. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací nádoby, posypte bylinkami, zalijte olejem a octem, opepřete a promíchejte. Pečte při 190 stupních asi 25 – 30 minut. Jednou obraťte nebo promíchejte. Opečenou zeleninu osolte a podávejte jako přílohu nebo i jen tak.

Prima tip: Do břicha ryb vložte ještě celé bylinky. Bylinky můžete i obměňovat. Vhodná kombinace je např. kopr a petrželka nebo estragon, kerblík a petržel, ale i jarní cibulka s natí a mladý česnek

Zdroj: Pstruzi na víně nadívaní bylinkami a pečená zelenina; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-pro-stihlou-linii-dobrou-naladu  [On-line 26.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.