Na 12 kousků si připravíme:
- 60 g droždí
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 125 ml mléka
- 50 g tuku
- špetku soli
- 100 g sušených švestek
- 300 g navinulých jablek
- 1 lžíci citrónové šťávy
- kůru z 1 citronu
- 150 g netučného tvarohu
- 150 g žervé
- 3 vejce
- dřeň z vanilkového lusku
- cukr a špetku skořice na posypání
- tuk a hrubou mouku na plech
Z droždí, tří lžic mouky. 50 g cukru a trochy mléka vymícháme hustý kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít. Ve větší míse ze zbylé mouky, mléka, rozpuštěného tuku, soli a kvásku vypracujeme hladké těsto a necháme ho asi 20 minut kynout.
Sušené švestky opláchneme a rozkrájíme nadrobno. Omytá a oloupaná jablku rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou.
Tvaroh promícháme se žervé, žloutky, zbylým cukrem, dření z vanilky a citrónovou kůrou. Bílky ušleháme dotuha a zlehka je vmícháme do tvarohové směsi.
Na vymazaný a vysypaný plech rozprostřeme polovinu těsta a necháme ho ještě zhruba 20 minut kynout. Poté ho poklademe sušenými švestkami i kousky jablek, potřeme tvarohovou směsí a zakryjeme zbylým těstem.
Koláč místy propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 175 °C pečeme přibližně 40 minut. Po vychladnutí posypeme koláč cukrem smíchaným se skořicí, rozkrájíme na jednotlivé kousky a podáváme.
Poslední tip, trik či komentář