Ingredience pro přípravu receptu:
Ingredience na steak
- 300 g – hovězí rib-eye steak / na porci
- 30 g – chorizo koření (mleté chilli papričky, římský mletý kmín, černý pepř, česnek, oregano)
- 30 ml – extra panenský olivový olej
- 1 kus – nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
- 1 špetka – třtinový cukr
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – černý pepř
Ingredience na avokádové máslo
- 50 g – máslo
- 20 g – avokádo
- 10 g – červená cibule , najemno nakrájená
- pár lístků – koriandr
Ingredience na ceasar wrap
- 1 kus – tortilla
- pár lístků – římský salát
- 30 g – parmazán (hobliny)
- pár lístků – koriandr
- 40 g – sušená rajčata nakrájená
- 1 kus – starší bageta na přípravu krutonů
Ingredience na salátový dresink
- 2 kusy – žloutek
- 2 kusy – ančovičky
- pár kapek – worcestrová omáčka
- 1 kus – nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
- 1 lžička – dijonská hořčice
- 2 lžíce – citronová šťáva
- 120 ml – extra panenský olivový olej
Připravte gril a rozpalte ho na vysokou teplotu.
V míse smíchejte všechny ingredience na steak a maso v marinádě důkladně obalte. Marinujte v lednici ideálně 12 hodin.
Pusťte se do přípravy Caesar wrapu. Nejprve udělejte dresink. Do mixéru dejte dva žloutky, ančovičky, worcestrovou omáčku, hořčici a citronovou šťávu. Pusťte mixér a po chvilce začněte přilévat olivový olej. V případě, že se vám bude zdát zálivka moc hustá, zřeďte ji troškou vody.
Bagetu nakrájejte na plátky a opečte na grilu dozlatova. Sundejte z grilu a nakrájejte na malé kostičky. Salátové listy pečlivě omyjte a nechte okapat. Rukama je natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte připravený dresink, krutony a vše opatrně promíchejte, aby dresink obalil salát a všechny krutony nezůstaly navrchu.
Maso vyndejte z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě. V žádném případě ho nedávejte hned na gril!
Vložte steaky na gril a grilujte je minimálně 4 minuty z každé strany.
Sundejte maso z grilu a nechte 3 minuty odpočinout.
Zatímco steak odpočívá, připravte si avokádové máslo. Zralé avokádo rozmačkejte spolu se změklým máslem, aby se obojí dobře spojilo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a dobře promíchejte. Pokud máte rádi koriandr, nasekejte ho a přidejte do másla.
Na grilu nahřejte tortillu, stačí půl minuty. Rozložte na ni rovnoměrně připravený salát, posypte jej hoblinkami parmazánu, nakrájenými rajčaty a čerstvě namletým pepřem. Přeložte tortillu z levé strany dovnitř a rolujte. Vznikne tak wrap s jednou stranou otevřenou. Steak podávejte s připraveným avokádovým máslem a Caesar wrapem, nebo jej můžete nakrájet na plátky a přidat do tortilly.
Zdroj: Rib eye steak s avokádovým máslem a Caesar wrap; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/rib-eye-steak-s-avokadovym-maslem-a-caesar-wrap.html [On-line 24.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář