Suroviny:
- 2 kg prorostlého bůčku bez kosti (pokud by byl dost masitý, přikupte ještě kus syrového sádla, výsledek má být pěkně tučný a šťavnatý, takže to chce tak polovinu tuku)
- 400 ml bílého vína
- 4 vrchovaté lžičky soli
- 1 snítka rozmarýnu
- čerstvý dobrý chléb a jarní cibulka k podávání
Bůček nakrájejte na kostičky o velikosti min 1,5 – 2 cm, dejte je do silnostěnného hrnce, promíchejte se solí, podlijte polovinou vína a nechte velmi pomalu pod poklicí vypékat na mírném plameni .
Celá příprava rilettes bude trvat cca 4 hodiny, mezitím se vám vypeče sádlo a maso v něm krásně změkne.
Rillettes občas kontrolujte – maso by se nemělo smažit, spíš mírně vařit v sádle, takže kdykoliv bude příliš nabírat barvu a hrozit připalováním, podlijte ho vínem.
Asi po třech hodinách přípravy přidejte rozmarýn nasekaný na malé kousky.
Jídlo je hotové, až je maso krásně měkké.
Pomozte mu na konci ještě vidličkou – rozmělněte ho na menší kousky.
Hotové rillettes nalijte do sklenic, kokotek nebo jiných hezkých nádob, kousky masa vyčnívající nad hladinu zatlačte vidličkou pod hladinu a nechte ztuhnout.
Povrch můžete ozdobit pár větvičkami rozmarýnu.
Zdroj: Rillettes s rozmarýnem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-masopustni-recepty [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář