4 porce
Zeleninový vývar (na podlití rizota):
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen i nať)
- 1 řapík celeru
- 2 litry vody
- Sůl
Houby:
- 1 lžíce oleje
- 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
- 100 ml suchého bílého vína
- Sůl
Rizoto:
- 4 porce
- 150 g másla
- 100 ml oleje
- 1 menší cibule
- 320 g rýže carnarolli
- 200 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
- Sůl, nejlépe mořská, podle chuti
Nejdřív uvařte zeleninový vývar. Zeleninu oloupejte, omyjte a nakrájejte na poloviny. Zahřejte kastrol se silným dnem, přidejte zeleninu a na mírném ohni ji nasucho opečte do světlehněda. Vývar bude chutnější, než kdyby se zelenina od začátku vařila. Pak přilijte horkou vodu, osolte a pomalu vařte nejméně 30 minut.
Mezitím namočte na 30 minut houby. Na pánvi zahřejte olej, přidejte okapané houby, osolte a na středním ohni je poduste. Přilijte víno a nechte je prudce vyvařit. Sundejte je z ohně a nechte v teple.
Když je vývar hotový, oloupejte cibuli a jemně ji nakrájejte. V rendlíku nebo hlubší pánvi zahřejte olej s máslem, přidejte cibuli a na mírném ohni ji zpěňte. Přisypte rýži a míchejte ji dokud se neobalí tukem a nezprůsvitní. Přilijte víno a prudce je vyvařte, aby v rýži zůstala jen stopa vůně vína. Pak přilijte část horkého vývaru, rychle přiveďte k varu a pak duste na mírném ohni asi 25 minut. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Uvařené rizoto by mělo být krémovité a rýže „al dente“, podobně jako těstoviny – měkká, ale na skus pevná. Nakonec přidejte houby a pokrm posypte parmazánem.
Zdroj:http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/ [4.10.2009]
Poslední tip, trik či komentář