Na 4−6 porcí potřebujeme
- 1 kg hovězí roštěné
- olej
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- voda
- 50 g másla
Maso nakrájíme na plátky, podle potřeby naklepeme, ale máme-li dobré maso, klepat nemusíme. Plátky osolíme, opepříme a zlehka obalíme v hladké mouce. V kastrolu na rozpáleném oleji maso opečeme z obou stran, vyjmeme a na výpeku po mase opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova (podle potřeby přidáme olej), přidáme nahrubo nakrájený česnek, krátce osmahneme a na tento základ vložíme plátky masa, podlijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Na závěr šťávu zjemníme máslem a dále nevaříme. Podáváme s kapustou a chlupatým knedlíkem.
Kapusta
- 1 hlávka kapusty
- olej
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- kmín
- vinný ocet
- mletý pepř
- sůl
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji dosklovata, přidáme na kostičky nakrájenou kapustu, kmín, zasmahneme, vložíme nahrubo nasekaný česnek, opět opečeme, zastříkneme octem, osolíme, podle potřeby podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Dochutíme mletým pepřem.
Chlupaté knedlíky
- 600 g brambor typu C
- asi 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce sádla nebo oleje
Oškrábané brambory nastrouháme, přebytečnou vodu slijeme. Brambory smícháme s moukou, vejcem, olejem, nasekanou petrželkou a solí. Lžící vykrajujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě. Knedlíky vždy po vhození do vody podebereme, aby se nepřichytily ke dnu. Podle velikosti knedlíků vaříme asi 7 minut. Uvařené knedlíky promícháme se sádlem nebo olejem a podáváme.
Poslední tip, trik či komentář