Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 200 g hrušek,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 50 g krupicového cukru,
- 150 g kulatozrnné rýže,
- 300 ml mléka,
- sůl,
- 2 bílky,
- 4 žloutky,
- 50 g másla,
- 50 g moučkového cukru,
- máslo na vymazání,
- bílá strouhanka na vysypání zapékací formy
Hrušky oloupeme a vykrájíme z nich jádřince. Dáme je do hrnce s vodou, cukrem a citronovou šťávou a povaříme 3 minuty.
Rýži propláchneme a dáme vařit do mléka se špetkou soli do poloměkka.
Z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s máslem a cukrem.
Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Uvařenou rýži smícháme v míse se žloutky, sněhem a hruškami. Pak hmotu urovnáme do formy. Povrch posypeme mandlovými lupínky a zapečeme v troubě při 160 °C asi 20 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/ryzovy-nakyp-s-hruskami-23-10-2009.html
Poslední tip, trik či komentář