reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sachrův dort

14 porcí

  • 24 dkg másla
  • 12 dkg práškového cukru
  • 12 dkg krystalového cukru
  • 24 dkg čokolády
  • 12 vajíček
  • 18 dkg strouhanky
  • 20 dkg meruňkové zavařeniny
  • Sachrova čokoládová poleva

Sachrova čokoládová poleva:

  • 30 dkg práškového cukru
  • 25 dkg hořké čokolády
  • 12 dkg vody

Máslo zahřáté na teplotu lidských rukou smícháme s vaječnými žloutky a práškovým cukrem, načež z této směsi ušleháme pěnu. Přimícháme čokoládu zahřátou do vlažna. Z vaječných bílků s krystalovým cukrem ušleháme tuhý sníh, který rovněž přidáme k výše popsanému krému.

Potom ještě opatrně přimícháme houskovou strouhanku.

Formu na pečení dortů vysteleme pergamenem na pečení a vlijeme do ní umíchanou směs. Uprostřed uděláme malou prohlubeň.

V předehřáté troubě pečeme přibližně 1 hodinu při teplotě 180 °C. Až budeme mít těstový základ dortu upečený, vypneme troubu, ale těsto necháme ještě asi 10 minut uvnitř. Jakmile vychladne, stáhneme s těsta pečící pergamen a vyklopíme je z formy. Potom dort podélně rozkrojíme na dvě poloviny, prostředek potřeme meruňkovou zavařeninou, načež obě poloviny dortu zase slepíme. Potom pomažeme tenkou vsrstvou zavařeniny i povrch a strany dortu, který nakonec umístíme na pečící mřížku v troubě a celý povlečeme Sachrovou čokoládovou polevou.

Směs cukru, čokolády a vody za stálého míchání přivedeme k varu. Vlhkým štětečkem setřeme s okrajů hrnce přitavené krystalky cukru. Polevu vaříme tak dlouho, dokud nebude hotová, jak se odborně říká v Rakousku, „na krátkou nit”. To znamená, že při míchání se poleva za vařečkou táhne ve formě krátkých niťovitých čáreček, což se děje zhruba při teplotě 104 °C. Tak dospějeme k okamžiku, kdy hrnec s polevou postavíme do studené vody a pokračujeme v míchání tím způsobem, že vypouklou stranou vařečky přitíráme polevu ke stěnám hrnce, což děláme tak dlouho, dokud poleva nezhoustne. To už je stav, kdy můžeme polevou povléci vychladlý dort postavený na mřížku. Kdyby nám při této práci začala poleva tuhnout, znovu ji zahřejeme, aby dosáhla patřičného stupně tekutosti.

Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3832

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.