Potřebujeme:
- 500 g malých francouzských nebo zámeckých brambor,
200 g zelených fazolek,
3 jarní lahůdkové cibulky,
1 zelenou nebo červenou papriku,
1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě,
10 ančoviček,
1 římský nebo ledový salát – ne hlávkový,
4 vejce,
8 uzrálých cherry rajčátek,
100 g černých oliv bez pecky,
1 stroužek česneku
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citrónové šťávy,
- 1 lžíci práškové nebo dijonské hořčice,
- bazalku,
- sůl, pepř
Salát Nicoise se vyslovuje se „nysuáz“ a píše se s malým N. Obyvatelé Nice opovrhují rádoby pokusy a smíchaninami, které ve světě vydávají za Salade niçoise a tolerují jen pár změn. Zelenina musí být čerstvá a křehká.
Olej, citrónovou šťávu, vinný ocet, sůl a pepř ušleháme nebo promícháme v uzavřené sklenici. Vejce uvaříme natvrdo, tj. 8 minut, zchladíme a oloupeme. Brambory neloupeme, ale důkladně očistíme a uvaříme v osolené vodě. Neměli bychom je převařit, aby se nerozpadaly. Fazolky překrájíme, krátce je povaříme v osolené vodě a zchladíme ledovou vodou. Papriku, cibulky a rajčata očistíme a nakrájíme. Brambory pokrájíme na plátky a vejce na osminky. Stroužkem česneku vytřeme velkou salátovou mísu. Na dno poklademe opraný a osušený salát, na něj dáme ostatní zeleninu, tuňáka a sardelky. Posypeme olivami a ochutíme zálivkou – vinaigrettem (francouzský dresink). Podáváme s bagetou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/salat-nicoise-27-10-2011.html
Poslední tip, trik či komentář