reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Salát Nicoise

Potřebujeme:

  • 500 g malých francouzských nebo zámeckých brambor,
    200 g zelených fazolek,
    3 jarní lahůdkové cibulky,
    1 zelenou nebo červenou papriku,
    1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě,
    10 ančoviček,
    1 římský nebo ledový salát – ne hlávkový,
    4 vejce,
    8 uzrálých cherry rajčátek,
    100 g černých oliv bez pecky,
    1 stroužek česneku

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citrónové šťávy,
  • 1 lžíci práškové nebo dijonské hořčice,
  • bazalku,
  • sůl, pepř

 

Salát Nicoise se vyslovuje se „nysuáz“ a píše se s malým N. Obyvatelé Nice opovrhují rádoby pokusy a smíchaninami, které ve světě vydávají za Salade niçoise a tolerují jen pár změn. Zelenina musí být čerstvá a křehká.
Olej, citrónovou šťávu, vinný ocet, sůl a pepř ušleháme nebo promícháme v uzavřené sklenici. Vejce uvaříme natvrdo, tj. 8 minut, zchladíme a oloupeme. Brambory neloupeme, ale důkladně očistíme a uvaříme v osolené vodě. Neměli bychom je převařit, aby se nerozpadaly. Fazolky překrájíme, krátce je povaříme v osolené vodě a zchladíme ledovou vodou. Papriku, cibulky a rajčata očistíme a nakrájíme. Brambory pokrájíme na plátky a vejce na osminky. Stroužkem česneku vytřeme velkou salátovou mísu. Na dno poklademe opraný a osušený salát, na něj dáme ostatní zeleninu, tuňáka a sardelky. Posypeme olivami a ochutíme zálivkou – vinaigrettem (francouzský dresink). Podáváme s bagetou.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/salat-nicoise-27-10-2011.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.