Pro 4 osoby si připravíme:
- 400 g řapikatého celeru
- 100 g malých rajčátek
- 1 pomeranč
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce octa
- Sůl, pepř
- 1 lžičku cukru
- 150 ml zakysané smetany
- 1 lžičku mleté papriky
- 1 lžíci slunečnicových semínek
Řapíkatý celer opláchneme a necháme okapat. Potom jej nakrájíme na malé hranolky. Rajčátka omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Zeleninu promícháme a rozdělíme do misek.
Pomeranč oloupeme, rozdělíme na měsíčky, které zbavíme i bílých blanek a nakrájíme na menší kousky. Přidáme k zelenině, zlehka promícháme.
Do mísy nalijeme olej, ocet, sůl, pepř a cukr a vidličkou prošleháme. Tímto dresinkem zalijeme salátovou směs, promícháme a necháme vychladit.
Mezitím promícháme zakysanou smetanu se lžičkou mleté červené papriky. Slunečnicová semínka zprudka opečeme na suché pánvi.
Vychlazený zeleninový salát přelijeme ochucenou zakysanou smetanou a posypeme slunečnicovými semínky. (Můžeme použít i sezam, nebo jiná semínka).
Doba přípravy asi 20 minut. 1 porce asi 1020 kJ/245 kcal.
Poslední tip, trik či komentář