Potřebujeme:
- 600 g vykostěných kuřecích stehen
Základ na marinádu
- 30 g čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 3 stonky citronové trávy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 125 ml medu
- 2 lžíce oleje
Směs koření
- 2 lžíce mletého fenyklu
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- 2 lžíce mletého koriandru
- 2 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky chilli
Pokrájený zázvor, česnek, citronovou trávu, cukr, med a olej rozmixujeme v pastu, do níž přidáme směs koření.
Na potírání při grilování
- směs kokosového mléka a oleje
Kuřecí maso nakrájíme na proužky cca 2 × 6 cm, marinujeme 2−3 hodiny a napichujeme na dřevěné grilovací špejle. Pokud budeme opékat na grilu nad dřevěným uhlím, špejle předem namočíme.
Při opékání potíráme maso směsí kokosového mléka a oleje.
Po opečení podáváme s arašídovou omáčkou.
Arašídová omáčka
- 500 g arašídů
- slunečnicový olej
- 2 stonky citronové trávy
- 2 menší cibule (bílá a červená)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce mletého fenyklu
- 3 lžíce mletého koriandru
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- ½ lžičky chilli
- 5 ořechů kemiri (volitelné)
- 500 ml kokosového mléka
- 500 ml vody
- 3 lžíce hnědého cukru
- sůl
Arašídy osmažíme (povaříme) v oleji, scedíme a necháme okapat.
Arašídy rozmixujeme s citronovou trávou, cibulemi a česnekem. Směs necháme rozvonět na rozehřátém oleji, přilijeme kokosové mléko s vodou, přidáme koření – fenykl, koriandr, římský kmín, česnek, drcené ořechy, cukr, dobře promícháme. Podáváme ke grilovanému masu na špejli.
Zdroj: Sata a arašídová omáčka (Sate Dan Kuah Kacang); ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1425-sata-a-arasidova-omacka-sate-dan-kuah-kacang/ [On-line 10.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář