4 porce
Bramborové těsto
- 400 g brambor vařených ve slupce
- 100 g hladké mouky
- 50 g bramborové moučky (škrobu)
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
Omáčka
- 80 g + 80 g jihotyrolského špeku
- 200 g jablek Golden Delicius
- 50 g karotky
- 50 g řapíkatého celeru
- rostlinný olej
- 20 g másla
- 150 ml bílého vína odrůdy Gewürztramin
- 300 ml šlehačky
- mletý pepř
- sůl
- kerblík
Vařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme, smícháme s ostatními ingrediencemi a tvoříme menší šišky, které vaříme v osolené vodě.
Polovinu špeku nakrájíme na jemné nudličky nebo kostičky, zlehka osmahneme na oleji, přidáme nakrájená jablka, karotku a řapíkatý celer, osmahneme, zastříkneme vínem, podusíme, zjemníme šlehačkou, podusíme, odstavíme a zjemníme máslem, dochutíme mletým pepřem, solí a sekaným kerblíkem.
Servírujeme s bramborovými šiškami – schupfnudeln, zdobíme proužky zbylého špeku
Zdroj: Schupfnudeln v omáčce z Gewürztraminu s jihotyrolským špekem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1130 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář