10 porcí
- 4 l vody
- 750 g hovězího předního masa
- 300 g hovězích kostí
- 1 mrkev
- ⅛ celeru
- 2 petržele
- 1 cibule
- hrst sušených hříbků
- 50 g vepřového sádla
- 1 vepřová játra
- 100 g zeleného hrášku
- 2 rajčata
- pažitka
- sůl
Hovězí maso a kosti omyjeme, vložíme do studené, osolené vody, přivedeme k mírnému varu, při němž vystupují vločky šumu (pěny) na povrch (podle starých receptur se nesmějí sbírati). Šum na polévce sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu přidáme polovinu na kolečka nakrájené zeleniny a dále vaříme hodinu až hodinu a půl.
Druhou část nakrájené zeleniny orestujeme na sádle, přidáme nakrájená játra.
Vývar scedíme, vložíme orestovanou zeleninu s játry, přidáme houby (lépe když jsou namočené – vlijeme i s vodou), vaříme asi půl hodiny, poté následují nakrájená rajčata a hrášek, provaříme a podle chuti dosolíme. Na talíři zdobíme pažitkou.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=931
Poslední tip, trik či komentář