reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vejce ztracená neboli „zastřená“

VEJCE ZTRACENÁ NEBOLI „ZASTŘENÁ“

Potřebujeme:

2 vejce – naprosto čerstvá
Vodu
(2 lžíce vinného nebo kvasného octa )

Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k mírnému varu. Pokud jsou vejce opravdu čerstvá, není nutné do vody dávat ocet, protože čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče. Dobrým trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru. Jakmile voda začne opět vřít, zmírníme oheň a vejce necháme „táhnout“ 1–2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý.
Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá. Pokud vejce chceme skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.

ZTRACENÁ VEJCE „BENEDIKT“ NA TOASTU

Potřebujeme:

2 žemle na hamburgery
4 plátky šunky
Na holandskou omáčku
100 g másla
2 čerstvé žloutky
čerstvý estragon
citronovou šťávu z čerstvého citronu
sůl, čerstvě mletý pepř
2 ztracená vejce

V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do těžšího kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Dochutíme jí citronovou šťávou a případně čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vejce-ztracena-neboli-zastrena.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.