VEJCE ZTRACENÁ NEBOLI „ZASTŘENÁ“
Potřebujeme:
2 vejce – naprosto čerstvá
Vodu
(2 lžíce vinného nebo kvasného octa )
Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k mírnému varu. Pokud jsou vejce opravdu čerstvá, není nutné do vody dávat ocet, protože čerstvé vejce zůstane celistvé, starší se rozteče. Dobrým trikem je roztočení vody v hrnci lžící nebo vařečkou a vkládání vejce do středu tohoto víru. Jakmile voda začne opět vřít, zmírníme oheň a vejce necháme „táhnout“ 1–2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý.
Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící a podáváme je ještě teplá. Pokud vejce chceme skladovat, ponoříme je do studené vody a pak při podávání je teprve prohřejeme v teplé omáčce.
ZTRACENÁ VEJCE „BENEDIKT“ NA TOASTU
Potřebujeme:
2 žemle na hamburgery
4 plátky šunky
Na holandskou omáčku
100 g másla
2 čerstvé žloutky
čerstvý estragon
citronovou šťávu z čerstvého citronu
sůl, čerstvě mletý pepř
2 ztracená vejce
V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do těžšího kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Dochutíme jí citronovou šťávou a případně čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vejce-ztracena-neboli-zastrena.html
Poslední tip, trik či komentář