Potřebujeme:
- 400 g plece,
- 250 g rýže,
- 50 g sádla,
- 1 cibuli,
- 200 g pečených paprik,
- Mraženou zeleninu (hrášek, mrkev, …),
- 4 lžíce rajčatového protlaku,
- 250 ml vývaru,
- 100 g tvrdého sýra,
- 2 lžičky mleté papriky,
- Čerstvě mletý pepř,
- Sůl
Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou, přidáme maso pokrájené na drobné kostičky a rajčatový protlak, zalijeme trochou vařící vody nebo vývarem, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou, až je maso téměř měkké a tekutina odpařená. Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, potom třikrát vařící vodou a přidáme k masu společně s pokrájenými paprikami a zeleninou. Vše zalijeme odměřenou dávkou vody – na šálek rýže 1 šálek vody, osolíme, přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 15 až 20 minut, dle druhu rýže. Potom odstavíme z ohně a necháme pod utěrkou dojít. Během dušení zásadně nemícháme, protože bychom rozlámali zrna a rýže by byla lepkavá a mazlavá. Hotové rizoto pročechráme, necháme odpařit přebytečnou páru a na talířích posypeme strouhaným sýrem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-veprove-nebo-zeleninove-rizoto-13-8-2010.html
Poslední tip, trik či komentář