Potřebujeme:
- 1 hovězí oháňku
- 2 morkové kosti
- 300 g hovězího žebra
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 1 palici česneku
- ½ bulvy celeru
- 2 ks pórku
- 1 kořen petržele
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- zelené natě (petrželka, libeček, pažitka),
- sůl
- 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru,
- 1 sklenice portského vína,
- 2 lžíce mouky,
- 2 lžíce olivového oleje,
- trochu koňaku
Hovězí oháňku nasekáme na kousky, obalíme ji v mouce a na oleji ze všech stran opečeme. Na konci opékání ji můžeme oflambovat destilátem.
Kořenovou zeleninu pokrájíme, pokapeme olejem, posolíme a dáme opéct pod gril do trouby.
Oháňku vložíme do hrnce, přidáme opečenou kořenovou zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vše přivedeme k varu.
Jakmile voda přijde k varu, snížíme plamen na minimum. Takto vaříme asi 4 až 5 hodin. Pěnu z povrchu sbíráme.
Polévku scedíme. Do vývaru přidáme našlehané bílky a necháme na mírném ohni asi 20 minut čistit.
Vývar přecedíme přes plátýnko. Pro zlepšení chuti přidáme trochu portského vína.
Pokud ho ihned nepoužijeme, můžeme ho zchladit a zamrazit pro pozdější použití. Nebo ho můžeme varem zredukovat a zavařit do skleniček.
Pro přípravu tzv. dvojitého vývaru dáme do scezeného vývaru mleté maso, rajčata bez slupek, nastrouhanou zeleninu a našlehané bílky a necháme pozvolna přijít k varu. Pomalu táhneme asi dvě hodiny a znovu přecedíme.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-hovezi-vyvar-a-dvojity-vyvar-2-7-2010.html
Poslední tip, trik či komentář