reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vývar z hovězí oháňky a dvojitý vývar

Potřebujeme:

  • 1 hovězí oháňku
  • 2 morkové kosti
  • 300 g hovězího žebra
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké cibule
  • 1 palici česneku
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka),
  • sůl
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru,
  • 1 sklenice portského vína,
  • 2 lžíce mouky,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • trochu koňaku

Hovězí oháňku nasekáme na kousky, obalíme ji v mouce a na oleji ze všech stran opečeme. Na konci opékání ji můžeme oflambovat destilátem.

Kořenovou zeleninu pokrájíme, pokapeme olejem, posolíme a dáme opéct pod gril do trouby.
Oháňku vložíme do hrnce, přidáme opečenou kořenovou zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vše přivedeme k varu.

Jakmile voda přijde k varu, snížíme plamen na minimum. Takto vaříme asi 4 až 5 hodin. Pěnu z povrchu sbíráme.
Polévku scedíme. Do vývaru přidáme našlehané bílky a necháme na mírném ohni asi 20 minut čistit.
Vývar přecedíme přes plátýnko. Pro zlepšení chuti přidáme trochu portského vína.

Pokud ho ihned nepoužijeme, můžeme ho zchladit a zamrazit pro pozdější použití. Nebo ho můžeme varem zredukovat a zavařit do skleniček.

Pro přípravu tzv. dvojitého vývaru dáme do scezeného vývaru mleté maso, rajčata bez slupek, nastrouhanou zeleninu a našlehané bílky a necháme pozvolna přijít k varu. Pomalu táhneme asi dvě hodiny a znovu přecedíme.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-hovezi-vyvar-a-dvojity-vyvar-2-7-2010.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.