- 150 g hrubé mouky
- 10 g soli
- mák a cukr (na posypání)
- 1 kg brambor
- 100 g sádla
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, přelijeme vařící osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Vodu slijeme do hrnku, brambory rozšťoucháme, uděláme do nich obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu a zasypeme je hrubou moukou. Na mouku nalijeme asi 1/2 slité vody, hrnek zakryjeme a necháme stát. Mouka se propaří asi za 20 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, brambory důkladně rozmačkáme a vařečkou umícháme s moukou na hladké tuhé těsto. Podle chuti je dosolíme. Lžící, kterou namáčíme do sádla, vykrajujeme úhledné škubánky a na talíři je omastíme sádlem. Podáváme je sypané cukrem a mletým mákem.
Poslední tip, trik či komentář