- 42 g droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 2 dl mléka
- 500 g hladké mouky
- 2−3 lžíce nemletého máku
- 200 g vařených brambor
- 300 g čerstvých škvarků
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- mouka na podsypání
- 2 žloutky na potření
- mák na posypání
V míse utřeme droždí s cukrem, zalijeme teplým mlékem, zasypeme hrstí mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mouku promícháme s mákem, přidáme najemno nastrouhané brambory, nahrubo nasekané škvarky rozpečené na dvou lžících sádla, sůl, vejce, ocet, vyběhnutý kvásek a vypracujeme těsto.
Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta tvarujeme placičky o průměru asi 8 cm, které svrchu ostrým nožem nakrojíme do mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem.
Pečeme při 170 °C dorůžova, cca 15−20 minut.
Zdroj: Škvarkové placky s mákem – „caletky“; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1211 [On-line 23.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář