- 3 kg cuket
- 60 g soli
- 450 g cukru
- 0,5 l vinného octa
- 100 g křenu
- 100 g šalotek
- 2 lžíce hořčičných zrn
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 8 bobkových listů
- 4 teferonky
- 1 lžíce jalovčinek
- 2 svazky kopru
Konce cuket po stranách odřízneme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na 1 cm silné polokruhy. Cukety vložíme do vhodné nádoby, smícháme je se solí a cukrem, zalijeme octem a přikryté postavíme na chladné místo. Příští den tekutinu z cuket přes cedník slijeme a nálev necháme přejít varem. Přidáme oloupaný křen, šalotky a také koření a kopr. Podle chuti je možné kombinovat s mrkví nebo česnekem. Nálev vaříme 10 minut, procedíme a necháme vychladnout. Cukety společně s kořením z cedníku navrstvíme do sklenic a nálevem zalijeme. Sklenice důkladně uzavřeme vhodnými víčky. Do tří čtvrtin výšky sklenice zalijeme studenou vodou a sterilujeme při 80 °C po dobu 15 minut.
Poslední tip, trik či komentář