4 porce
Na tento pokrm volíme jablíčka kyselejší, aby ve sladké skořicové krustě vynikla jejich chuť, kterou také podpoří žloutková omáčka, lehce ovoněná alkoholem.
Těsto
- 125 g hladké mouky
- ⅛ l mléka
- střik 10° piva
- 2 vejce
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 1 lžíce cukru
- 1 špetka soli
- 2 středně velká jablka
- olej
Na obalení
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce skořice
Omáčka
- 4 žloutky
- střik jablečné pálenky
- střik prosecca nebo šumivého vína
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Z mouky, cukru, mléka, piva, vajec, cukru a soli vymícháme husté těstíčko.
Z jablíček vypíchneme jádřince a nakrájíme je na plátky, obalíme v těstíčku a zprudka a krátce smažíme, 1–1,5 minuty z každé strany. Vyjmeme z oleje na savý papír a obalíme ve směsi cukru a skořice. Smažená jablíčka podáváme se žloutkovou omáčkou.
Žloutky rozmícháme s jablečnou pálenkou, obsahem vanilkového lusku, cukrem a zastříkneme proseccem. Tuto směs šleháme nad vodní lázní a jakmile začne houstnout, vmícháme smetanu, odstavíme a podáváme.
Zdroj: Smažená jablíčka s vinnou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1122 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář