4-6 porcí
- 1 květák
- voda
- 1 citron
- asi 150 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 ml 10° piva
- 2 bílky
- sůl
- hladká mouka na obalení
- olej na smažení
Květák rozdělíme na růžičky a omyjeme. Krátce povaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a necháme okapat. Ze žloutků, piva, mouky a soli vymícháme hladké těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Růžičky květáku postupně obalíme v hladké hladké mouce, poté v těstíčku, ihned vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Květák vyjmeme z tuku, necháme okapat na papírové utěrce a podáváme s celerovo-bramborovým pyré.
celerovo-bramborové pyré
- 500 g celeru
- 300 g brambor
- voda
- máslo
- mléko
- muškátový oříšek
- sůl
Oloupaný celer a brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a s máslem a teplým mlékem vymícháme nebo vyšleháme do hladké kaše. Ochutíme solí a muškátový oříškem.
Zdroj: Smažený květák v pivním těstíčku; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1365-smazeny-kvetak-v-pivnim-testicku/ [On-line 12.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář