reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Smetanová houbová omáčka

Pro 4 osoby si připravíme:

  • 1 cibuli
  • 40 ml oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • 300 g čerstvých hub (nebo i mražených)
  • 30 g másla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 250 ml smetany (12%)
  • 10 ml octa

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova, přidáme prosátou mouku a orestujeme. Zalijeme připraveným vývarem a důkladně rozšleháme. Mírně osolíme a za občasného prošlehávání povaříme při mírné teplotě nejméně 20 minut.

Houby očistíme (zmražené necháme povolit), nakrájíme je na menší kousky, opereme na sítku pod tekoucí vodou a podusíme na másle se špetkou mletého kmínu. Ke konci varu je přidáme do omáčky, kterou zjemníme smetanou a přikyselíme (velmi mírně, aby si zachovala svou typickou chuť).

Omáčku podáváme s kulatými žemlovými knedlíky, ale vhodné jsou rovněž brambory či těstoviny.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.