Pro 4 osoby si připravíme:
- 1 cibuli
- 40 ml oleje
- 50 g hladké mouky
- 200 ml zeleninového vývaru
- sůl
- 300 g čerstvých hub (nebo i mražených)
- 30 g másla
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 250 ml smetany (12%)
- 10 ml octa
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova, přidáme prosátou mouku a orestujeme. Zalijeme připraveným vývarem a důkladně rozšleháme. Mírně osolíme a za občasného prošlehávání povaříme při mírné teplotě nejméně 20 minut.
Houby očistíme (zmražené necháme povolit), nakrájíme je na menší kousky, opereme na sítku pod tekoucí vodou a podusíme na másle se špetkou mletého kmínu. Ke konci varu je přidáme do omáčky, kterou zjemníme smetanou a přikyselíme (velmi mírně, aby si zachovala svou typickou chuť).
Omáčku podáváme s kulatými žemlovými knedlíky, ale vhodné jsou rovněž brambory či těstoviny.
Poslední tip, trik či komentář