8 porcí
- 3 vejce
- 4 polévkové lžíce krystalového cukru
- 4 polévkové lžíce mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 dkg kakaového prášku
- 1 citron
- 25 dkg sýra mascarpone
- 10 dkg práškového cukru
- 3 dl bílého jogurtu
- 1 vanilkový lusk
- 1 konzerva meruňkového kompotu
- 1 konzerva broskvového kompotu
- 3 dkg želatiny
- 2 dl likéru amareto
- 3 dl smetany
- 2 dl kávy
Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků a ze 2 polévkových lžic krystalového cukru ušleháme tuhý sníh. Přidáme vaječné žloutky, zbytek krystalového cukru, mouku, prášek do pečiva, kakaový prášek a kůru nastrouhanou z jednoho citrónu. Všechny suroviny důkladně promícháme a těsto přelijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut.
Sýr mascarpone utřeme s práškovým cukrem a malým množstvím nastrouhané citrónové kůry na hladkou směs.
Přimícháme jogurt a na kostičky nakrájené kompotové meruňky a broskve. Ochutíme vnitřkem vydlabaným z vanilkového lusku.
Želatinu uvaříme ve vodě a po vychlazení ji vmícháme do krému. Přilijeme 1 dl likéru amareto a směs zjemníme šlehačkou čerstvě ušlehanou ze smetany.
Kávu smícháme se zbylým 1 dl mandlového likéru a směsí důkladně potřeme povrch vychladlého těsta tak, aby se vsákla. Nakonec na dort namažeme broskvový krém a ozdobíme ho kousky ovoce, šlehačkou, případně plátky mandlí.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3884
Poslední tip, trik či komentář