reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Solnohradské noky se šodó

4–6 porcí

Noky

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 1,5 dl mléka

Oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky utřeme se třetinou dávky cukru do pěny.

Z bílků ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme zbytek moučkového cukru, až je sníh pěkně tuhý.

Do žloutkové hmoty zlehka vpracujeme bílkovou hmotu a poté zlehka mouku.

Mléko nalijeme do pekáčku a přivedeme k varu, do vařícího mléka vlijeme piškotové těsto, uhladíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C) dorůžova.

Z upečeného piškotu vykrajujeme lžící noky, rozdělíme je na talíře a přeléváme vinným šodó.

Vinné šodó

  • 6 žloutků
  • 1 dl dezertního bílého vína
  • 40 g moučkového cukru
  • šťáva z ½ citronu
  • citronová kůra

V kastrůlku smícháme žloutky, víno, cukr, citronovou šťávu i kůru a dobře promícháme.

Zahříváme a stále šleháme až do pěny. (Jsme-li začátečníci, můžeme šodó připravit nad vodní lázní.) Důležité je stále míchat, šodó se nesmí vařit.

Šodó odstavíme, jakmile zmizí řídká horní pěna.

Zdroj: Solnohradské noky se šodó; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1193 [On-line 20.01.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.