4–6 porcí
Noky
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 120 g hladké mouky
- 1,5 dl mléka
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky utřeme se třetinou dávky cukru do pěny.
Z bílků ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme zbytek moučkového cukru, až je sníh pěkně tuhý.
Do žloutkové hmoty zlehka vpracujeme bílkovou hmotu a poté zlehka mouku.
Mléko nalijeme do pekáčku a přivedeme k varu, do vařícího mléka vlijeme piškotové těsto, uhladíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C) dorůžova.
Z upečeného piškotu vykrajujeme lžící noky, rozdělíme je na talíře a přeléváme vinným šodó.
Vinné šodó
- 6 žloutků
- 1 dl dezertního bílého vína
- 40 g moučkového cukru
- šťáva z ½ citronu
- citronová kůra
V kastrůlku smícháme žloutky, víno, cukr, citronovou šťávu i kůru a dobře promícháme.
Zahříváme a stále šleháme až do pěny. (Jsme-li začátečníci, můžeme šodó připravit nad vodní lázní.) Důležité je stále míchat, šodó se nesmí vařit.
Šodó odstavíme, jakmile zmizí řídká horní pěna.
Zdroj: Solnohradské noky se šodó; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1193 [On-line 20.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář