4 porce
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky utřeného česneku
- 2 špetky mletých papriček chili
- 1 kávová lžička najemno nasekané petrželky
- 125 ml suchého bílého vína
- 2 x 400 g krájených rajčat v konzervě
- 1 kg černých mušlí
- 3 kávové lžičky najemno nasekané petrželky
- 400 g těstovin (spagetti nebo linguine)
- ½ kávové lžičky strouhané citronové kůry
- citron rozdělený na dílky
Olej si rozehřejeme v rozměrné a hluboké pánvi. Přisypeme česnek a na malém plameni jej 30 sekund restujeme. Pak přidáme petrželku, víno a rajčata. Poté plamen zesílíme a za občasného míchání vaříme 8-10 minut, aby se nám obsah tekutin snížil na polovinu původního množství.
Mušle důkladně vydrhneme a opláchneme. Zlámané či prasklé kousky, které se nezavírají ani po stisku, vyhodíme. Ostatní vložíme do pánve, přikryjeme pokličkou a na větším plameni vaříme 3-5 minut, dokud se mušle neotevřou. Během vaření pánví poměrně často třeseme.
Hotové mušle vyndáme z pánve, vyhodíme ty, které se neotevřely, k ostatním pak přimícháme najemno nakrájenou petrželku, osolíme a opepříme.
Už bez pokličky vaříme tak dlouho, dokud omáčka náležitě nezhoustne. 12 ks mušlí si dáme stranou, zatímco maso ostatních vyjmeme ze škeblí.
Těstoviny uvaříme do poloměkka, na stupeň tvrdosti al dente, vaříme je ve velkém hrnci, kam je dáváme až tehdy, když osolená voda s několika kapkami oleje už začala vřít. Hotové těstoviny scedíme a přimícháme je k výše popsanému sósu. Přidáme citronovou kůru, zbylé mušle a maso z mušlí, načež všechno dobře smícháme.
Před podáváním ozdobíme dílky citronu.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3837
Poslední tip, trik či komentář