Suroviny:
- 200 g těstovin, např. spaghetti
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 250 g směsi mořských plodů, mražených
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml bílého vína
- 5 lžic smetany 33%
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 citron
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v pořádně osolené vodě. Mražené mořské plody dejte do cedníku, prolijte vlahou vodou jen tak, aby se z nich odstranil led a pak studenou vodou nebo je nechte předem povolit v lednici v původním obalu a pak propláchněte a nechte je cedníku okapat.
V pánvi rozpalte olivový olej, přidejte česnek a mořské plody. Opékejte cca 30 sekund a přilijte víno. Zakápněte citronovou šťávou, osolte, přidejte trošku chilli a vařte pár minut, dokud se víno z poloviny neodpaří – trvá to jen chvilku.
Přilijte smetanu, vmíchejte parmazán a ještě chvíli povařte, aby omáčka trochu zhoustla, cca 2 minuty.
Slijte těstoviny a vmíchejte je do pánve, prohřejte a promíchejte, aby se těstoviny obalily v omáčce. Je-li třeba, přidejte lžíci vody z těstovin.
Zdroj: Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-recepty-plne-lasky [On-line 08.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář