6 porcí
- 150 g pancetty
- olivový olej
- stroužek česneku
- 60 g pecorina
- 60 g parmezánu
- 6 žloutků
- 500 g suchých špaget
- voda, olej a sůl na uvaření špaget
Postavíme vodu na špagety (vybírejte jen ty nejkvalitnější z tvrdé semoliny).
Pancettu nakrájíme na kostičky nebo nudličky.
V misce rozšleháme žloutky a smícháme s nastrouhaným parmezánem a pecorinem.
Trochu samotného strouhaného sýru si ponecháme na posypání.
Na troše olivového oleje opečeme pancettu spolu s rozmáčknutým stroužkem česneku, který však vyjmeme, jakmile začne hnědnout (je to kvůli ovonění oleje a slaniny).
Jakmile špagety uvaříme na skus, scedíme vodu (na dně necháme jen trochu)a ihned špagety smícháme s horkým olejem a slaninou a žloutky.
(Horké špagety a horký olej tak zajistí tepelné ošetření žloutků.)
Špagety se pěkně obalí krémovou omáčkou, posypou sýrem a podávají se.
Zdroj: Spaghetti alla carbonara; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1135 [On-line 30.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář