Na 12 kousků potřebujeme:
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky,
- 10 g kypřícího prášku bez fosfátů,
- 1 lžičku kuzu (přírodní škrob z kořene japonského vinného keře),
- 2 lžíce rýžového sirupu,
- 3 lžíce olivového oleje,
- špetku vanilkových semínek,
- 1 lžičku nastrouhané kůry z BIO citronu,
- 130 ml rýžového nebo sojového mléka,
- 300 g jahod nebo jiného ovoce
V míse smícháme mouku s kypřícím práškem. Kuzu rozpusťte ve vodě a promíchejte s moukou. Pak přidejte rýžový sirup, olej, citronovou kůru, vanilku a sojové mléko a promíchejte. Těsto vlijte do koláčové formy. Jahody pokrájejte na čtvrtky a urovnejte je na povrch koláče. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/spaldovy-ovocny-kolac-26-7-2010.html
Poslední tip, trik či komentář